Hjem > Mat & Drikke > Artikler > Fest og høytid > Jul > Hvilken potetsort velger jeg til julematen?
Hvilken potetsort velger jeg til julematen?

Hvilken potetsort velger jeg til julematen? Foto: Alf Børjesson, Frukt.no

Hvilken potetsort velger jeg til julematen?

December 16, 2011  |  , , , , , , , ,  |  Share
Mange forskjellige sorter poteter ligger klare til å bli tilbehør til alle våre julemiddager. Det gjelder å velge riktig. Før var Beate, Kerrs Pink og Pimpernel omtrent enerådende her til lands, mens det nå kan velges blant mange nyere sorter.

Lutefisk

Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mandelpotet er foretrukket av mange, men også Ringerikspoteten er et godt valg. Begge sortene har forholdsvis gult kjøtt som gjør tallerkenen ekstra innbydende.

Ribbe

Her er det mange muligheter, men også til ribbe anbefales en smaksrik sort, som Mandel eller Pimpernell. Vil man ha en mer smaksnøytral potet, prøv sorten Asterix. Kerrs pink er også en “ribbe-potet”.

Pinnekjøtt

Som til ribbe. Mandelpotet er et godt valg til pinnekjøtt, men også Pimpernell er smaker godt. Ønskes en mer nøytral potet, anbefales Asterix eller Folva.

Kalkun

Mye smak på poteten kan komme i veien for kalkunen. Derfor vil en mer nøytral potet, som Asterix eller Beate være gode valg. Eller om du er heldig og får tak i sorten Rosewald.

Torsk

Mandel, hvis man ønsker mye smak. Ekstra godt til torsk er poteter som tar opp i seg mye av kraften på tallerkenen, som Folva, Asterix eller Beate.

Vilt

Her er Mandelpoteten den store vinneren, eller Rosewald, dersom man vil ha en litt mer nøytral smak.

Rakefisk

Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakefiskelskere. Ikke bare på grunn av smakskombinasjonen, som jo er meget bra, men også pga. at det er tradisjon med Ringerikspoteter til rakefisken.

I romjulen

Folk vil gjerne spise noe annet i romjulen, og da lages det gjerne potetsalat. Folva eller Asterix er begge gode valg. Dette er faste poteter som egner seg godt i salat.

Til sild kan man variere med å lage salat av Blå Kongo. Da får du en spenstig og spennende blå salat.Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Artikler og oppskrifter: , , , , , , , ,


Mat & drikke
Rekordår for norske plommer

Rekordår for norske plommer

Det norske folk kan glede seg. Det forventes en produksjonsøkning for plommer på hele 60 % fra 2012. Hele 1 300 tonn er beregningen for årets avling, som er det største volumet som er registrert på mange år. les mer